U hebt een persoonlijke uitnodiging ontvangen voor het burgerpanel We Need to Talk? Fantastisch! Alleen mensen die de uitnodigingsbrief hebben ontvangen, kunnen zich inschrijven via de website of het telefoonnummer dat op de brief vermeld staat.

Praktisch

Wanneer? Tijdens 3 weekends: 25-26 maart, 22-23 april, 13-14 mei. Telkens van 10 tot 17 uur.

Waar? Het panel vindt plaats in Brussel, het exacte adres wordt op 15 maart meegedeeld. 

Wie? Let op: enkel mensen die een persoonlijke uitnodiging via brief hebben ontvangen, kunnen zich opgeven voor het panel.

Wat is een burgerpanel?

Het is een groep mensen zoals u, die meerdere dagen samenkomt om over een specifiek onderwerp te leren, er samen over te praten, ideeën uit te wisselen en uiteindelijk aanbevelingen te geven aan politici. 
Het is dus een uitzonderlijke kans om als burger aan het politieke debat deel te nemen. Het is ook een unieke ervaring om je standpunt met andere burgers te kunnen delen, naar elkaar te luisteren en in alle vertrouwen en respect te discussiëren. 

Aan het einde van de drie weekends komt er een rapport met aanbevelingen die aan de politici worden bezorgd. Jullie, de deelnemers, zullen dit werk aan hen presenteren en de resultaten met hen bespreken.

Waar zullen we het over hebben?

We praten over de financiering van politieke partijen. Hoeveel geld moeten politieke partijen krijgen? Wie moet ervoor betalen? Wat kunnen de partijen met dit geld doen? Wij willen graag weten hoe burgers zoals u hierover denken.

Contact

Bij vragen kan u ons contacteren via deelnemer@weneedtotalk.be of via onze sociale media.

Image
Messenger

Hebt u nog vragen? Bekijk de lijst hieronder.

Vragen over het panel

Ik kan zelf niet komen, maar er is iemand die in mijn plaats wil komen. Mag dat?

Helaas niet. We willen u persoonlijk aan onze tafel. Dit is een persoonlijke uitnodiging en zoals u kunt lezen op de uitnodiging en in de brief, stellen wij het burgerpanel zo evenwichtig mogelijk samen naar leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, enz. 

Kan ik een familielid of een vriend meenemen?

In principe niet. Maar indien u iemand nodig heeft om aan de gesprekken te kunnen deelnemen, maken wij graag een uitzondering. Neemt u in dit geval contact met ons op?

Moet ik alle drie weekends bijwonen en elke dag aanwezig zijn?

Ja, elk weekend bouwt voort op het vorige en we hebben iedereen nodig voor alle drie de weekends. Voor de groepsdynamiek en het goede verloop van de discussies is het belangrijk dat iedereen aan alle discussies kan deelnemen. Tijdens deze bijeenkomsten doet u immers veel kennis op en leert u uw medeburgers beter kennen. Als u door een noodgeval niet kunt deelnemen, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Wanneer weet ik of ik geselecteerd ben voor het panel?

Uit iedereen die positief gereageerd heeft op onze oproep en zich heeft ingeschreven, selecteren we er uiteindelijk 60 met verschillende achtergronden, op basis van geslacht, leeftijd, regio, opleiding... In de week van 27 februari bellen wij u als u bent geselecteerd. Zo niet, ontvangt u een e-mail.

Waarom hebben jullie mijn gegevens nodig?

We hebben uw gegevens nodig om contact met u op te nemen voor dit panel.

Daarnaast stellen we nog een aantal bijkomende vragen, omdat we een zo divers mogelijke groep willen hebben wat betreft geslacht, leeftijd, opleiding, achtergrond, enz.

Wat gebeurt er met mijn persoonlijke gegevens?

Wij gebruiken deze gegevens alleen om contact met u op te nemen over de werking van dit burgerpanel en om een zo divers mogelijke groep samen te stellen voor het panel. Uw gegevens worden niet doorgegeven of verkocht aan derden.

Waarom moeten deelnemers stemgerechtigd zijn?

Het onderwerp van dit burgerpanel is partijfinanciering in België.

Stemgerechtigden in België zijn dus rechtstreeks bij het onderwerp betrokken: partijen worden (onder meer) gefinancierd op basis van hun verkiezingsresultaten. Daarom verwelkomt dit panel stemgerechtigde Belgen.

Bij de volgende verkiezingen in 2024 mogen jongeren vanaf 16 jaar ook stemmen voor de Europese verkiezingen, dus ook zij zijn ook welkom.

Hoe is het panel samengesteld?

Voor de samenstelling van het panel volgen wij de OESO-normen. Het doel is een panel te hebben dat zo divers mogelijk is naar regio, geslacht, leeftijd, herkomst, taal, enz. Op die manier zijn we zeker van een gevarieerd debat waarin alle deelnemers hun mening kunnen geven op basis van hun eigen ervaring.

Wat gebeurt er na het panel? Wat wordt er gedaan met de besluiten die de burgers hebben geformuleerd?

Na het burgerpanel wordt een verslag opgesteld met uw aanbevelingen, dat u uiteraard ook ontvangt.

Wij willen ook dat de politici onze aanbevelingen krijgen: daarom zullen wij hen de resultaten van het burgerpanel overhandigen. 

Ten slotte zullen alle partijvoorzitters ook de aanbevelingen van de burgers ontvangen.

Zijn de politici op de hoogte van dit burgerpanel?

Ja, natuurlijk, we hebben alle partijvoorzitters geïnformeerd. Wij hebben hen ook uitgenodigd tijdens het tweede weekend om met u in debat te gaan op een welbepaald moment.

Het verslag van het burgerpanel zal daarna ook aan de politici worden voorgelegd en zij zullen daarop reageren en ons laten weten wat zij ermee doen.

Worden de deelnemers betaald?

Elke deelnemer ontvangt als dank voor zijn inzet een forfaitaire vergoeding als vrijwilliger van 325 euro. Dit bedrag wordt tussen 15 en 20 mei, vlak na de bijeenkomst, op uw bankrekening gestort. Op dit bedrag hoeft u geen belastingen te betalen.

Als u al vrijwilliger bent voor een andere organisatie, is dat geen probleem zolang u het maximumbedrag per jaar (1044 euro) niet overschrijdt en u ook voor uw andere vrijwilligersactiviteiten een vaste vergoeding krijgt. Neem contact met ons op als u hierover vragen heeft.

Wij vergoeden ook uw reiskosten.

Waar wordt het burgerpanel gehouden?

Het burgerpanel zal in Brussel plaatsvinden in een gastvrije en goed uitgeruste locatie. Half maart laten we weten waar.

Wij hebben ervoor gekozen het burgerpanel in Brussel te organiseren, omdat het centraal ligt en gemakkelijk bereikbaar is vanuit heel België.

Wij raden u aan het openbaar vervoer te gebruiken voor uw reis. Wij vergoeden uw reiskosten.  

Is het mogelijk om ter plaatse te blijven?

Als u op meer dan 100 km van Brussel woont, reserveren wij een hotelkamer voor u van zaterdag op zondag, voor de drie weekends.

Als u op minder dan 100 km van Brussel woont en in de hoofdstad wilt verblijven, zult u uw eigen overnachting moeten voorzien.

Hoe verlopen de dagen?

  • Vanaf 9.30 uur: Welkom
  • 10 tot 17 uur: Debat
  • 17 uur: Einde

We plannen pauzes gedurende de dag en uiteraard is er een lunchpauze.

De werksessies zijn gevarieerd. Er zijn plenaire zittingen: momenten waarop alle deelnemers in dezelfde ruimte bijeen zijn. Er zijn ook discussiemomenten in groepen van maximaal 10 personen. 
Dit alles in een rustige en ontspannen sfeer, ook al is er veel werk te doen en willen we het best mogelijke resultaat bereiken.

Wordt er voor eten en drinken gezorgd?

Natuurlijk, u bent onze gast. Tijdens de drie weekenden is er gratis drank beschikbaar en wij bieden u ook elke dag een gratis broodmaaltijd aan.

Ik heb een speciaal dieet, kan hiermee rekening gehouden worden?

U kunt uw dieetvoorkeuren aan ons doorgeven zodra u de bevestiging krijgt dat u bent geselecteerd voor het panel en dan houden we daar rekening mee.

Hoe moet ik me kleden voor de gelegenheid?

U kan elke outfit dragen die u het prettigst vindt. We zijn "onder ons" tijdens deze drie weekends en het maakt niet uit of u in spijkerbroek, joggingpak of maatpak komt.

Wij vragen u alleen geen kleding te dragen met politieke slogans of opschriften die beledigend kunnen zijn.

Overdag moet ik me afzonderen. Is dit mogelijk?

We zorgen voor een rustige en afgezonderde ruimte. U kunt er bidden, mediteren of rusten.

Ik doe mee aan de Ramadan. Kan ik meedoen?

Zeker. Zodra u de bevestiging krijgt dat u bent geselecteerd voor het panel, kunt u uitleggen wat u nodig hebt. 

Is er kinderopvang voorzien?

Als uw kinderen jonger zijn dan 12 jaar en u hebt opvang nodig, geef dit aan in het inschrijvingsformulier en dan nemen wij contact met u om dit in detail te bespreken. 

In welke talen worden de debatten gehouden?

De debatten vinden plaats in het Nederlands en het Frans en worden vertaald door tolken. Als u het niet prettig vindt om in een van deze twee talen te discussiëren, kunt u iemand meenemen om u te helpen vertalen. U kunt dit aangeven in het inschrijvingsformulier.

Ik vind het niet prettig om te spreken.

Alle discussies worden geleid door ervaren gespreksleiders, mensen die ervoor zorgen dat iedereen in alle rust kan spreken. De gespreksleiders zorgen ook voor een aangename sfeer in de groep, zodat iedereen zich op zijn gemak voelt. U kunt altijd aan hen een probleem melden of hen vragen u te helpen uw mening te formuleren. 

Ik ben niet echt geïnteresseerd in politiek. Is het de moeite waard om mee te doen?

Ja. U bent ook een burger. Dit is ook uw democratie. Zelfs als u niet in politiek geïnteresseerd bent, is het belangrijk dat u uw mening geeft. Waarom?  

  • Omdat het geld dat politieke partijen ontvangen de werking van de politiek beïnvloedt en op die manier ook impact heeft op uw dagelijks leven.
  • Omdat de partijen voornamelijk gefinancierd worden met overheidsgeld. Dat is geld afkomstig van de belastingbetaler. Het is logisch dat wij, de burgers, hierover inspraak hebben.

Moet ik iets voorbereiden? Moet ik specifieke kennis hebben?

Nee, helemaal niet!  Tijdens het eerste weekend zullen specialisten u informatie geven over het onderwerp en u kunt hen vragen stellen. Vervolgens gaat u in kleine groepen, onder leiding van een ervaren gespreksleider, met andere burgers in discussie over het onderwerp. Iedereen begint met dezelfde kennis. We zorgen ervoor dat u voldoende inzicht krijgt over het onderwerp om aan de discussie te kunnen deelnemen. En iedereen kan op elk moment aanvullende vragen stellen als iets niet duidelijk is. Wat telt is uw mening.