Lees hier het nieuws over We Need To Talk

Image
Brief commissie

'Tijd voor feedback': brief aan de commissie

'Voorzie een moment om ons gedetailleerde feedback te geven!’ Dit is de duidelijke boodschap van de woordvoerders van het panel aan de parlementsleden. De commissie die zich bezighoudt met partijfinanciering heeft het planning voor de verdere werkzaamheden vastgesteld.

Image
article-web-commissie

We Need To Talk in de Kamer

Bekijk de volledige livestream van de Commissie Grondwet en Institutionele vernieuwing. Vier burgers uit het panel stellen de aanbevelingen voor en reageren op de vragen van de parlementsleden. Vier vertegenwoordigers van de organisatie lichten het proces toe.

Image
Rapport

Lees het rapport van het burgerpanel!

Het is zover! Dit rapport bevat de 34 aanbevelingen van het burgerpanel aanbevelingen voor een strikte en evenwichtige financiering en geeft een gedetailleerde uitleg over het hele proces. 

Image
web-article

BURGERPANEL KOMT MET EVENWICHTIG MAAR STRIKT VOORSTEL

Tijdens het burgerpanel We Need To Talk heeft een diverse groep van zestig gelote burgers zich zes dagen lang gebogen over de partijfinanciering. Vandaag stellen zij het resultaat voor: een verfrissend, constructief en ambitieus pakket van 34 aanbevelingen. De burgers vinden dat elke partij voldoende middelen moet hebben om haar maatschappelijke rol te vervullen. Maar ze moeten zich ook aan enkele regels houden. ‘Alle puzzelstukken liggen op tafel om werk te maken van een hervorming. De burgers hun oproep is duidelijk: nu is het aan de politiek. Dit verdient een vervolg.’

Image
burgerpanel-recap

Het burgerpanel in beeld: een unieke ervaring

Zes dagen van het panel samengevat in twee minuten.

Image
rapport-open-discussie

Lees de resultaten van de open discussie

Wij vonden het belangrijk dat geïnteresseerde burgers die niet uitgeloot werden, ook de mogelijkheid kregen om hun mening te geven. Daarom organiseerden wij, samen met verschillende mediapartners, in maart en april een brede publieksbevraging, de ‘open discussie’.

Image
videos weekend 2

IN BEELD: Getuigenissen van het tweede weekend

Benieuwd hoe zo'n panel eraan toegaat? We vroegen aan woordvoerders Alicja Gescinska en Dorian Feron, covoorzitter van het panel Marius Gilbert en deelnemer Gino hoe ze het tweede weekend ervaren hebben.

Image
Panel dag 3

VERSLAG: DAG 3 EN 4 VAN HET BURGERPANEL

David Van Reybrouck sprak met enkele deelnemers en vrijwilligers van het burgerpanel en schreef zijn indrukken neer in enkele mooie verslagen. Over de teleurstelling van de burgers door de afwezigheid van N-VA en Vlaams Belang en de ervaringen tijdens de deliberatiemomenten.

Image
video weekend 2

VIDEO: EEN GESLAAGD TWEEDE WEEKEND ?

Tien partijvoorzitters en vertegenwoordigers en een zaal vol burgers: afgelopen weekend kwamen ze samen om het over één onderwerp te hebben: geld. Dat partijvoorzitters en burgers als gelijken in gesprek gaan over de financiering van hun partijen is ongekend. Lees het verslag van een geslaagd tweede weekend!

Image
In beeld: getuigenissen

IN BEELD: GETUIGENISSEN VAN HET EERSTE WEEKEND

Benieuwd hoe zo'n panel eraan toegaat? We vroeger aan experten Jean Faniel en Bart Maddens en panelleden Bilal en Eef hoe ze het eerste weekend ervaren hebben.

Image
marie-bilal-steffano

VERSLAG: BURGERPANEL DAG 1

David Van Reybrouck sprak met enkele deelnemers van het burgerpanel en schreef zijn indrukken neer in een mooi verslag.

Image
Burgerpanel weekend 1

Video: Het burgerpanel is gestart!

Na maanden voorbereiding was het afgelopen weekend eindelijk zover. Op een winderige zaterdagochtend in Brussel druppelden zestig burgers stuk voor stuk binnen. Samen belichamen ze een soort mini-België. Bekijk nu de beelden van het eerste weekend!

Image
Kernvraag

Hoe kunnen burgers die niets van partijfinanciering kennen, toch zo'n complex onderwerp aanpakken?

Zestig burgers die nog niets van het onderwerp kennen en aanbevelingen moeten doen… Loopt dat wel goed af? Absoluut. Tijdens het panel krijgen de deelnemers alle nodige informatie van deskundigen om het onderwerp grondig aan te pakken. Maar net zo belangrijk: de burger zijn of haar eigen ervaring en achtergrond.

Image
Voorzitters panel

Maak kennis met de voorzitters van het panel: Heidi De Pauw en Marius Gilbert

Heidi De Pauw (CEO van Child Focus) en Marius Gilbert (epidemioloog aan de ULB)  zijn de co-voorzitters van ons panel. Hun missie is eenvoudig: alle deelnemers zich op hun gemak doen voelen. Een rol die zij beiden zeer ernstig nemen.

Image
Ostbelgien-model

De Bürgerdialog in Eupen, een wereldwijd bekend model

Je weet het misschien niet, maar de Duitstalige Gemeenschap van België heeft iets unieks dat over de hele wereld bestudeerd en geanalyseerd wordt: de burgerdialoog of Bürgerdialog. Hoe werkt het in de praktijk? Dat leggen we je uit.

Image
Rhetoric

Hoe kan ik toch deelnemen aan het debat wanneer ik niet geloot ben?

Het burgerdebat loopt van 2 februari tot 24 maart. Alle burgers kunnen online hun mening geven over het thema partijfinanciering. Nadien gaan zestig gelote mensen zich dieper buigen over het dossier van partijfinanciering. Wil dat zeggen dat je helemaal niet kan deelnemen aan het debat? Nee hoor! We schakelen Rhetoric in: een online tool waar we gerichte stellingen over partijfinanciering voorleggen.

Image
Quote Pieter

De loting is afgerond: Hier zijn de eerste reacties!

Een belangrijke week voor het burgerpanel: de tweede loting is uitgevoerd! De zestig gelote burgers worden nu gecontacteerd om hun deelname definitief te bevestigen. Heel spannend voor sommigen, maar de reacties klinken alvast heel enthousiast. We zetten enkele eerste reacties op een rijtje.

Image
CCFV

Frankrijk: Een burgerconventie over het levenseinde

In Frankrijk buigen 185 gelote burgers zich over het delicate thema van de geassisteerde zelfdoding en euthanasie. De ‘Convention citoyenne sur la fin de vie’ werd vorig jaar door president Macron gelanceerd. In maart zullen de burgers na 9 werkweekends  hun aanbevelingen voorleggen. Marjan H. Ehsassi, specialiste in democratische innovaties, maakt deel uit van het ‘Collège des Garants’ van de Conventie. Zij woont alle sessies bij en geeft ons haar indrukken. 

Image
Woordvoerders

Ontmoet onze woordvoerders

Alicja Gescinska filosofe en schrijfster. Ze schrijft vaak over de rol die we als individu en burger spelen in de democratie. In 'Intussen komen mensen om' analyseert ze veelvoorkomende misvattingen over de relatie tussen burger en politiek. Dorian Feron werkt bij de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (SFPIM) als investeringsmanager en is lid van de Vrijdaggroep.
 

Image
Loting

Kernvraag: Hoe worden de deelnemers van het burgerpanel gekozen?

Om het panel van 60 burgers samen te stellen, loten we in twee fasen. We beginnen met een brede fase, waar 16.200 burgers willekeurig worden geloot. Vervolgens wordt er een tweede loting gehouden. Op dat moment houden we rekening met een aantal criteria om een zo divers mogelijk panel te krijgen. Een groep waarin alle burgers zich kunnen herkennen.

Image
Een bijzondere uitnodiging

Een bijzondere uitnodiging

"Hallo, ik bel omdat ik uw uitnodigingsbrief heb ontvangen en ik wil zeker zijn dat het geen grap is.” Deze vraag kreeg ik afgelopen week verschillende keren. Ik draaide immers mee in het callcenter voor We Need To Talk, waar mensen die willekeurig uitgeloot voor het burgerpanel terecht konden met hun vragen. Ik begrijp de verbazing wel: je wordt uitgenodigd om drie weekends lang met 59 andere burgers te discussiëren over een heel politiek onderwerp waar je helemaal geen specialist in bent. Het klinkt als een hoax. En toch...   

Burgerdebat ‘We Need To Talk’ geeft burgers het woord over partijfinanciering

Op 2 februari start ‘We Need To Talk’, een burgerdebat over de partijfinanciering. Het doel is de jarenlange politieke impasse rond dit dossier te helpen doorbreken door burgers erbij te betrekken. ‘Al jarenlang beloven politieke partijen dat ze de partijfinanciering zullen aanpakken. Hun persoonlijke belangen zijn alleen zo groot, dat het er maar niet van komt. Niemand snijdt graag in zijn eigen vel. Daarom willen wij dit debat vooruithelpen door de discussie weg te halen uit de particratie,' zegt woordvoerster Alicja Gescinska.

Het burgerdebat bestaat uit drie fases: een publieke discussie met alle burgers, een geloot burgerpanel en een terugkoppeling met de politieke verantwoordelijken.