Hoe kan ik toch deelnemen aan het debat wanneer ik niet geloot ben?

Image
Rhetoric
Foto: Timon Studler via Unsplash  

Het burgerdebat loopt van 2 februari tot 24 maart. Alle burgers kunnen online hun mening geven over het thema partijfinanciering. Nadien gaan zestig gelote mensen zich dieper buigen over het dossier van partijfinanciering. Wil dat zeggen dat je helemaal niet kan deelnemen aan het debat? Nee hoor!

Rhetoric als inspiratiebron 

Een goed burgerdebat betrekt de hele samenleving. Het is onmogelijk een burgerpanel met alle Belgen te houden. Daarom schakelen we Rhetoric in. Dat is een online tool waar we gerichte stellingen over partijfinanciering voorleggen. Je kan de tool voorbij zien komen in online artikels in de media, maar ook op onze website. In de tool krijg je een stelling te zien over partijfinanciering. In de eerste stap kan je aangeven of je het eens of oneens bent met de stelling en je kan dit uitgebreider toelichten met je eigen argument. Daarna krijg ideeën van andere mensen te zien. Dat kunnen argumenten zijn die dicht aanleunen bij die van jou, maar ze ook totaal anders zijn. Jeweetwel, precies wat de algoritmes van sociale media niet doen: je een contact brengen met andere mening. Je kan nog altijd aangeven of je akkoord bent of niet. De tool is geen enquête. Het is dus geen kwantitatieve peiling, maar we verzamelen ideeën en argumenten van mensen om een algemeen beeld te schetsen. Want al die input wordt in de tweede fase voorgelegd aan de leden van het burgerpanel.

Argumenten gaan naar het burgerpanel 

De panelleden krijgen tijdens het tweede weekend de kans om door de argumenten uit de brede discussie te gaan. Op deze manier hebben de panelleden een goed beeld hoe anderen ernaar kijken en kunnen ze eventuele bijkomende vragen stellen aan de experten. 

Deel jouw ideeën! 

Dus ben jij niet geloot, maar wil je er toch nog een beetje bij zijn? Heb je ideeën over partijfinanciering waarvan je vindt dat die best wel gehoord mogen worden? Op deze pagina kan je een overzicht vinden van alle stellingen. Je kan er meteen aan de slag en jouw argumenten delen.